Növényvédő és Kártevőirtó Kft.

Csótányirtás


 

Csótányirtás (Blattidae)


Megjelenés
Erősen lapított testű, ovális körvonalú, többségben barna vagy fekete rovar. Testalkatuk alkalmas arra, hogy nappal szűk hézagokba, rejtekhelyekre húzódjanak. A fényt kerülik, rejtett életmódot folytatnak, mivel szemük felbontóképessége csekély, csak a sötétben való tájékozódásra szolgál.
A szemek között a homlokon erednek a test hosszát rendszerint elérő, vékony csápok. Rágó szájszerveik vannak, mindenevők, növényi és állati eredetű élelmiszert is fogyasztják. 
Járásuk fürge, fordulékony és igen gyors.


Német csótány
A 10-15 mm nagyságú, világos sárgásbarna német csótány a legjobban alkalmazkodó és a különböző életfeltételeket leginkább elviselő faj.
 
 
 

 

 

 


Konyhai csótány 
A 17-30 mm nagyságú, feketésbarna színű konyhai csótány, A német csótányhoz viszonyítva teljes fejlődési ideje hosszabb, ezért annál lassabban szaporodik és folyadékigénye is nagyobb.
 
 

 

 

 

 

 


Amerikai csótány
A 20-40 mm nagyságú, vöröses-barna színű amerikai csótány. Fejlődési ideje a három faj közül a leghosszabb, 150-450 nap.  Az egyetlen faj, amely szárnyait repülésre használja.
 
 

 

 

 

 


Biológiája
A csótányok a petetokban hordják a petéket, amelyek száma 12-56 között változik. A német csótány a petetokot a lárvák kikeléséig, 3-4 héten keresztül magával hordja, míg a konyhai-és az amerikai csótány a petetokot csak 1-6 napig cipeli, ezt követően elhullajtja, amelyből a lárvák 2-4 hónap múlva kelnek ki.
Legrövidebb fejlődési ideje (0,3 - 0,5 év) a német csótánynak van, a másik két faj hosszabb idő alatt válik ivaréretté. 
A csótányok melegigényesek, a 25-30 C hőmérsékletű helyeket kedvelik, ezért az állandó meleg környezet (táv-és központi fűtés) kedvező feltételeket teremt elszaporodásukhoz.
 
Éhezést jól tűrik, táplálék nélkül hetekig is életben maradnak, azonban folyadék igényük nagy, ezért víz hiányában napok alatt elpusztulnak.
 
A helységben a német csótány mindenhol előfordulhat, de főleg a magasabb helyeken tartózkodik, a másik két faj viszont inkább a padlószinthez közel él.
 
Rejtett életmódjuk miatt előfordulásukról csak akkor szerzünk tudomást, ha éjszaka felkapcsoljuk a villanyt, illetve rejtekhelyükön megzavarjuk a csótányokat.


Védekezés


Csótányirtás
Védekezés során a fertőzött helységben történő csótányirtás és a mentesség folyamatos fenntartása a célunk.
 
Elszaporodásuk megelőzésére és irtásukra elsősorban a permetezéses eljárás alkalmas, mely során a csótányok búvó – tartózkodó- és közlekedőhelyein létesített tartós méregmező létrehozása történik.  
A csótányirtás során használandó gél alkalmazása hatékony megelőzési módszer lehet, mely során az irtószert gél formájában, cseppekben juttatjuk ki a csótányok valószínűsíthető vonulási útjaira, azokra a helyekre, ahol a csótányok könnyen megtalálják és fogyasztanak belőle. A gélezéses eljárás nagymértékű szennyeződést nem okoz és különleges előkészületet sem igényel. Biztonságosan használható olyan helyeken, ahol emberek illetve háziállatok tartózkodnak, a csótányirtás után az érintett terület rögtön használható.
A két technológia nagyon különböző, de garantáljuk, hogy a végeredmény azonos: MEGSZABADÍTJUK ÖNT A CSÓTÁNYOKTÓL!


Csótányirtás ellenőrzése
 
Az irtás megkezdése előtt ragasztólapos csapdát helyezünk ki a rovarok által sűrűn látogatott helyekre. Az irtási munka elvégzése után egy másik csapdát helyezünk ki lehetőleg ugyanarra a helyre. A két csapdán levő rovarok száma közti viszonyszám adja a hatékonyságot.
Csótányirtás további módszerei
Permetezéses eljárás,
Hidegköd-képzés,
Rés-és repedéskezelés,
ULV-eljárás,
Porozás,
Füstképzés,
Felületkezelő aeroszol,
Mérgezett csalétek,
Csótánykiűző aeroszol.
 
Ide kattintva felteheti a csótányirtás témakörével kapcsolatos kérdéseit, illetve elolvashatja a leggyakrabban előforduló kérdéseket.


Megelőzés
A csótányok elszaporodásának megelőzésére alkalmas eljárás a permetezés és a csótányirtó gél alkalmazása.
A passzív terjedés, behurcolás a helységbe (lakás, iroda….) bekerülő különféle csomagolóanyagok (pl: élelmiszer, kartonok ….) átvizsgálásával akadályozható meg.
 
A csótányok elszaporodásához víz, búvóhely és táplálék szükséges.
 
Az aktív terjedés megakadályozására, a szomszédos területekről való bevándorlás kiküszöbölésére a különböző rések, repedések megszüntetése szükséges, amellyel a búvóhelyek száma is csökkenthető.
 
Megelőzés fontos része a műszaki hiányosságok megszüntetésével, mint például lefolyó szifonok, csöpögő csapok megjavítása, a takarító rongyok megszárítása, alagsor és pince szárazon tartása.
 
A rendszeres, gondos takarítás, az élelmiszerek és a hulladékok zárt tárolása és eltávolítása a csótányok életkörülményeit zavarja, csökkenti táplálék forrásukat. Ezzel elő segíti a védekezési módszerek hatékonyságát.
 
A fent intézkedések megtétele azonban nem biztosítja, egy már megtelepedett populáció felszámolását.