Növényvédő és Kártevőirtó Kft.

Ezüstös pikkelyke irtás


Pikkelykefélék (Lepismatidae) 


Ezüstös pikkelyke (Lepisma saccharina)


Megjelenés
A pikkelykefélék testét pikkelyek fedik. A rovar szép csillogását adó ezüstös por lepereg a testről.
Jellemző a szárnyak teljes hiánya, valamint a test végén meredező három hosszú, serteszerű függelék. Az oldalsók farktoldalékok, a középső pedig a végfonál.
Mindig egy pár hosszú, fonalszerű, ostorcsápjuk van. A fejen rágó szájszervek találhatók. Egyszerű szemeik vannak, amelyek rejtett életmódjuknak megfelelően fejlődtek ki.
8-12 mm hosszú, répa alakú, szárnyatlan.
 

 

 

 

 

 


 
Biológiája
A nőstény életében 100-nál több petét rak le egyenként, vagy kis csomókban. Fejlődése elég lassú, viszont hosszú ideig, évekig él. Nappal keskeny hasadékokban bújik meg, csak a sötétet kedveli, ekkor jár táplálék után. Mindenevő, de főleg keményítőtartalmú élelmiszereket fogyaszt. Csak a nagyobb páratartalmú helyiségekben, kissé nyirkos épületekben szaporodik el a lakásokban, különösen a vizes helyiségekben (pl. konyhában, fürdőszobában, WC-ben) található meg.


Védekezés


Irtás
Irtására szakemberek által a permetezés, egyénileg pedig a felületkezelő aeroszol palack, a rovarirtó permet, a porozás és a mérgezett csalétek alkalmas.
Megelőzés
Leghatékonyabban a nyirkos helyiség alapos kiszellőztetésével, fűtésével és kiszárításával oldható meg. Nedves növényi anyag (pl: moha) cserépbe helyezve a rovar számára mesterséges búvóhelyül szolgál. Az ide betelepedők összefogásával, majd elpusztításával elszaporodásuk meggátolható.
 
További irtási módszerek
Rovarirtó permet,
Mérgezett csalétek,
Felületkezelő aeroszol,
Permetezés,
Porozás.