Növényvédő és Kártevőirtó Kft.

Tápanyag utánpótlás


A fű nyírása során jelentős lombtömeget távolítunk el, ennek pótlására a fű rengeteg tápanyagot igényel. Ezért rendszeres tápanyagozásra van szükség.
A gyep tápanyagigénye teljesen más, mint az egyéb mezőgazdasági növényeké. A leggyakrabban használt műtrágyák túl magas foszfor tartalommal rendelkeznek, amely elősegíti a káros vadfüvek felszaporodását.
Általánosságban elmondható, hogy a gyepek trágyázására az alacsony foszfor, valamint magas nitrogén és kálium tartalmú műtrágyák a megfelelőek.
A kálium növeli a fű ellenálló képességét, ezért, mind a nyári mind pedig, a téli hónapokban jelentős mennyiséget igényel a gyep.
A nitrogénnek a levéltömeg előállításában van fontos szerepe, ezért elsősorban a vegetációs időszak során használjuk, a téli kondicionáló műtrágyák mindig kevés nitrogént és sok káliumot tartalmaznak.
A tápanyagozás során figyelembe kell vennünk a talaj szerkezetét is. Egy homokos talajon jóval nagyobb a tápanyagok kimosódása, ezért itt mindig kisebb adagokban, de gyakrabban műtrágyázzunk.