Növényvédő és Kártevőirtó Kft.

Hangyairtás


 

 

Hangyák biológiája
Kis termetű, hártyás szárnyú rovarok, potrohuk a torral nyélen át 1-2 bütyökkel ízesül. Fullánkja csak kevés fajnak van. Társas életűek, kisebb-nagyobb családokban, ún. bolyokban élnek.
A hímek és a nőstények szárnyasok, a dolgozók és a katonák tökéletlen ivarszervű nőstények, mindig szárnyatlanok, fullánkjuk, vagy a potroh végén hangyasavtermelő mirigyük van. 
A petéket a megtermékenyítés után szárnyukat levetett anyák, a „királynők” termelik.
Teljes átalakulással fejlődnek. A lárvák bebábozódáskor többnyire finom burokkal, ún. kokonnal veszik körül magukat. 
Rejtett életmódot folytatnak, a helyiségekben található hangyák általában a dolgozók, kivéve rajzáskor, mert akkor szárnyas megjelenésű hangyákkal is találkozhatunk.
Az ember környezetében a házi hangya, a kis fekete hangya és a gyepi hangya is előfordulhat.


Megjelenésük

Fáraó hangya  (Monomorium pharaonis)
A nőstény 3,5 – 5 mm hosszú, szárnyaik vannak, amelyeket a sikeres párzás után elveszít. A hímek 3-4 mm nagyságúak, feltűnően feketék és mindig szárnyasak. Az anya életében több száz petét lerak, amelyekből 5-6 nap alatt kikelnek a lárvák. Ideális körülmények között a lárvából 35-42 nap alatt fejődik ki a hangya.
 
 

 

 

 

 

 


Kis fekete hangya (Lasius niger)              

Elsősorban a szabadban fordul elő, épületekbe kizárólag táplálékért megy be. 3-5 mm hosszú, legtöbbször fekete, de gyakran feketés – barna színű. A nőstény tavasszal kezdi el a peterakást, amelyek 22-28 nap múlva kelnek ki. A lárvák fejlődési ideje 16-28 nap. 
 
 

 

 

 

 

 


Házi hangya (Lasius emarginatus)
A nőstény 7-9 mm a dolgozó 3-4 mm hosszú, vörösbarna színű. Főként a szabadban kertes házaknál fordul elő.
 
 
Gyepi hangya: (Tetramorium caespitum)
Ez a hangyafaj elsősorban élelmiszerraktárakban és kertes házakban fordul elő. Ezeket a helyeket élelmiszerszerzés céljából, különösen ősszel és tavasszal keresi fel.
A hangyakirálynő 6-8 mm, a dolgozó -3 mm hosszú; színük a világosbarnától a feketéig változik. A gyepi hangya fészkét -amennyiben csak egy anya található- a házon kívül, a föld alatt, korhadt fákban, falrepedésekben alakítja ki. Legtöbbször népes hangyabolyokban élnek. Általában nyáron rajzanak, de fűtött helyeken már kora tavasszal is jelentősen elszaporodhatnak.
E hangyák a szabadban rovarokkal és édes nedvekkel táplálkoznak, helyiségekben az élelmiszereket kedvelik. 
Aktívan terjednek, a lakásba bevándorolnak, de különféle élelmiszerekkel be is hurcolhatóak.


Védekezés


Hangyairtás
A hangyairtás házilag is megoldható különböző  módszerekkel (aeroszol palack, mérgezett csalétek, porozás), azonban sok esetben házi módszerrel nem tud az ember úrrá lenni a hangyákon, ilyenkor érdemes rovarirtó szakember segítségét kérni. 

A szakember által történő hangyairtás permetezéssel, tartós hatást biztosító szerrel történik. Az irtószer fal és padló találkozásánál folytonos sávban, valamint a helyszínen lévő rés-repedésekbe történő permetezése történik. 
A célzott sávpermetezés a hangyák vonulási útjainak kezelése mellett a búvó- és tartózkodó területek kezelését is jelenti. Ennek folyamán a hangya ellen falszegleteket, réseket-repedéseket, vizesblokkokat, WC-t, fürdőszobát, konyhát, valamint a szemétgyűjtő helyek körüli területeket permetezzük.
A permetszer hatását hosszú időn keresztül megőrzi. A biztonságtechnikai szabályok betartásával és figyelmes munkavégzéssel elkerüljük, hogy a permetezés veszélyeket rejtsen az ott élő/megforduló emberekre és háziállatokra, emellett a kezelést szennyezéstől mentesen végezzük el.
A permetszer nyomtalanul felszárad, enyhe illatanyaga rövid idő elteltével már egyáltalán nem érezhető
 
Munkavégzés alatt, továbbá a szer száradásáig (1 óra) szellőztetés szükséges. 


Megelőzés
Gyakorlatilag lehetetlen, mivel a boly felkutatása szinte lehetetlen.
 
Hangyairtás további módszerei
Rovarirtó permet,
Mérgezett csalétek,
Felületkezelő aeroszol,
Permetezés,
Porozás,
Gélezés.
 
Ide kattintva felteheti a hangyairtás témakörével kapcsolatos kérdéseit, illetve elolvashatja a leggyakrabban előforduló kérdéseket.