Tápanyag-utánpótlás talajinjektálással

TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁS

Növényeink a talajból folyamatosan kivonják a növekedésükhöz, virágzásunkhoz, termésérlelésükhöz szükséges tápanyagokat. Például a nitrogént, a foszfort, a káliumot, a magnéziumot, és a kalciumot nagyobb mennyiségben igénylik, mint a ként, a bórt, a vasat, a mangánt, a rezet, a molibdént, és a cinket. Ezeket a makro- és mikroelemeket a talajok, egy ideig a növényeink rendelkezésére bocsátják, majd fokozatosan lemerül a készletük.

A fű nyírása során jelentős lombtömeget távolítunk el, ennek pótlására a fű rengeteg tápanyagot igényel. Ezért rendszeres tápanyagutánpótlásra van szükség.

Tápanyag-utánpótlás injektálással:

Méret és talajtípus szerint vagy előfúrással.

Fertőtlenítő eljárás

A gyep tápanyagigénye teljesen más, mint az egyéb mezőgazdasági növényeké. A leggyakrabban használt műtrágyák túl magas foszfor tartalommal rendelkeznek, amely elősegíti a káros vadfüvek felszaporodását.

A mi feladatunk a tápanyag visszapótlása mellett, a „talajélet” fenntartása. A talajban élő hasznos élőlények, baktériumok, gombák, pótlása, a humusztartalom megnövelése. Arról mindenképp tudnunk kell, hogy a növények tápanyagfelvétele és ez alapján a fejlődése mindig, a talajban, a legkisebb mennyiségben előforduló tápanyaghoz igazodik.

Kedvezőtlen körülmények között élő fák, bokrok számára – ahol a hagyományos talajmunkával is járó tápanyag utánpótlás nem megoldható – tápanyagot és fertőtlenítő anyagot tudunk kijuttatni, a talaj 80 cm-es mélységéig, 35 bár nyomáson, úgy, hogy 9 bar nyomású levegő végzi közben a talaj lazítását.

A gyepek trágyázására az alacsony foszfor, valamint magas nitrogén és kálium tartalmú műtrágyák a megfelelőek.

A kálium növeli a fű ellenálló képességét, ezért, mind a nyári mind pedig, a téli hónapokban jelentős mennyiséget igényel a gyep.

A nitrogénnek a levéltömeg előállításában van fontos szerepe, ezért elsősorban a vegetációs időszak során használjuk, a téli kondicionáló műtrágyák mindig kevés nitrogént és sok káliumot tartalmaznak.

A tápanyagutánpótlás során, figyelembe kell vennünk a talaj szerkezetét is. Egy homokos talajon jóval nagyobb a tápanyagok kimosódása, ezért itt mindig kisebb adagokban, de gyakrabban műtrágyázzunk.