Kérdés - Válasz
Tegye fel kérdését!

48 órán belül megválaszoljuk.

  Korábbi kérdések, amiket már megválaszoltunk
  Növényvédelem

  A permetezést valószínűleg nem jól végezték el, mert a csipkéspoloska viszonylag könnyen irtható kártevő. Tudunk permetezni is és injektálni is. Ebben az évben az injektálást már nem javaslom, mert a szállító edénnyalábok már nem dolgoznak olyan jól, mint rügyfakadás körüli időszakban. A permetezést viszont meg tudjuk csinálni, ha igénye van rá. A munkánkra garanciát is vállalunk. Ha kíváncsi az árra, akkor fa darabszámot és körülbelüli méretet szeretnék kérni, hogy árat tudjak mondani.

  Darázsirtás

  Kérem írja meg nekünk pontosan, hogy milyen szert használt, hogy tudjuk mely hatóanyaggal próbálkozott sikertelenül.

  Protect darázsirtó spray kapható boltokban. Kisebb fertőzés esetén ez megoldást jelent. Megelőzésképpen Red Top légyfogó üztembe állítása is segíthet. Ha a probléma állandósul és nagyobb mértékűvé válik, akkor már a mi vagy más szakember segítségére lesz szükség.

  Tájékozódjanak a padláson is, figyeljék meg honnan jönnek elő. Ha szerencséje van „csak” padlásdarázs (francia darázs), ezeket esti vagy a hajnali órákban a boltban kapható darázsirtó aerosollal le lehet irtani, a fészket leverni. Az egyéb darázsfajok (kecske, német, ló) sokkal veszélyesebbek, egy fészekben több száz rovar is található. Ebben az esetben kérje szakember segítségét a fészek felderítésére és a darazsakirtására. Amennyiben nem sikerül megoldani a problémát keressenek fel és segítünk.

  Nem csak az esti órákban történhet, hanem a hajnali órák is alkalmasak. Erre azért van szükség, mert a darazsak estefelé beülnek a fészekbe és így az összes darázs egyszerre elpusztítható. Továbbá az esti, éjszakai órákban lehűl a levegő és a lelassult darazsak kevésbé veszélyesek.

  Amit közvetlenül meg tud vásárolni, azok a darázsirtó spray-k. (Protect, Vape, Duracid stb.) Permetezőszerek közül szabadforgalomban nincs olyan, csak a növényvédőszerek között, melyek a méhekre kifejezetten veszélyes, kontakt szerek, nagy dózisban. Bármely készítményt a hajnali vagy az esti órákban kell alkalmazni. Védőöltözet használata javasolt.

  Amit közvetlenül meg tud vásárolni, azok a darázsirtó spray-k. (Protect, Vape, Duracid stb.) Permetezőszerek közül szabadforgalomban nincs olyan, csak a növényvédőszerek között, melyek a méhekre kifejezetten veszélyes, kontakt szerek, nagy dózisban. Bármely készítményt a hajnali vagy az esti órákban kell alkalmazni. Védőöltözet használata javasolt. Agroker, Gazdabolt, Háztartási bolt, Multi áruházlánc. Nem tudom mekkora felületen kell irtani , mekkora a fertőzöttség, hány fészek van, milyen faj stb. Ezért árat sem tudok adni.

  Amennyiben a darázsfészek nyitott( a darazsak kívül ülnek) padlázsdarázzsal állunk szemben.A hajnali órákban ha egy kicsit lehűlt az idő és a rovarok lelassulnak, egy darázsirtó aerosollal könnyedén lefújhatók. Ha a darazsak egy gömb formájú fészekben tanyáznak az már veszélyesebb. Ugyanis egy ilyen fészekben akár több ezer rovar is lehet. Ez esetben inkább bízza szakemberre.

  A darazsak több km-es távolságot is képesek megtenni, ha nincs közelebb számukra nedvességben gazdag táplálék. A szőlőn eszegető darazsak számának csökkentésére javasolom Biostop darázscsapda, vagy Red Top légy állomás elhelyezését a szőlő közelében. A csapdát az uralkodó széliránynak megfelelően kell kb. 4-6 m magasságban elhelyezni (pl.: egy faágon), amely illatanyagának köszönhetően odavonza a darazsakat, így nagymértékben csökkenteni tudja azok számát.

  Csótányirtás

  A gélezés során tizedgramnyi gélező irtószert nyomunk ki egy kis pisztoly segítségével. Ezeket a csótányok megeszik és a gyomormméreg hatására elpusztulnak. Környezetkímélő módszer. A hatékonysága lehet akár 100 %-os is, de mindenképpen célszerű ellenőrizni, hogy így van-e csótánycsapda alkalmazásával. Fontos, hogy a kezelés során ne használjon egyéb anyagokat (pl: hypo), mert riasztó hatást fejthet ki és így csökken a hatékonysága.

  Az irtószerek valamilyen szinten ránk emberekre is hatnak, ezért nagyon fontos az előírt felhasználási utasítás betartása. Szakszerűen elvégzett csótányirtás mellett nem kell tartani a veszélyektől.

  Ha permetezést alkalmazunk, akkor célszerű a kivitelezést úgy végrehajtani, hogy a család a száradás és kezelés idején ne tartózkodjon otthon. A szerknek bőr és nyálkahártya izgató tulajdonságuk, extrább esetben allergiás reakciót válthat ki. Ennek ellenére állíthatjuk, hogy nagyon csekély az esélye bármilyen jellegű mérgezési reakciónak, helyesen elvégzett kezelés esetén.

  Több módszert is lehet alkalmazni a fertőzöttségtől és a helyszíntől függően. Csótánycsapda kihelyezése után 1 héttel, ha növekvő fertőzést tapasztalunk, akkor kerül sor a védekezésre. Elsőként a gélezést javasoljuk s ha ez nem válik be kerül sor a permetezéses eljárásra. A honlapunkon bővebben olvashat a védekezés lehetőségeiről.

  Célszerű irtás előtt alaposan takarítani, mert egyrészt csökkentjük a táplálék mennyiséget és a levetett petettokokat eltávolítjuk, valamint észlelhetünk egy addig fel nem fedett gócot. Továbbá permetezéses eljárás esetén egy ideig nem moshatunk fel, mert csökken a hatékonyság. Fontos, hogy az érintett területen a faltól pakoljunk el, hogy minél nagyobb felületet lehessen kezelni. Élelmiszer, gyógyszer ne maradjon elől csomagolatlanul. Amennyiben szekrényben is látnak csótányt célszerű onnan is kipakolni, kitakarítani és azt is lekezelni.

  Egyenlőre nincs. Első lépésként vegyen egy csótánycsapdát és mérje fel a fertőzöttséget.Ha csapda 1-2 nap alatt sok csótányt fog forduljon szakemberhez.

  Hangyairtás

  Legtöbb esetben igen, ha mégsem annak általában nem az irtószer az oka, hanem a felhasználás módja. Sokszor apró részleteket nem veszünk észre, amelyek az irtások sikertelenségét okozhatják.

  Valahol a közelben életerős hangyaboly van, ami évről-évre kinövi a fészkét. A szárnyas egyedek az ismert fajok ivaros képviselői és a tavaszi rajzáskor elindulnak fészkelőhelyet keresni, új családot létrehozni. Az aerosolok többsége kontakt szer, tehát a hangyának át kell mennie a méregmezőn, hogy elpusztuljon. Az ivaros alakok nagyobb testűek, ezért hosszabb időn keresztül tart az elpusztulásuk. Ebben az esetben többszöri egyéni kezelést kell alkalmazni, vagy szakembert hívni, mert nekik több lehetőség van a kezükben. Amennyiben nem külső területről jönnek, hanem a lakásból (fal, padozat), hatalmas károkat okozhatnak, ebben az esetben mindenképpen forduljanak szakemberhez.

  Ébred a természet. A rajzás ilyenkor indul meg és a királynők keresik a megfelelő fészkelőhelyet. Valószínűleg a lakásában sok Ön által nem látott repedés van, ami kapcsolatban van a külső környezettel és a hangyák ezeken keresztül elindulva bejutnak a lakásba. Szerencsés esetben házilag egy-két hangyacsapda megoldja a problémát.

  Többféle megoldás is van, amelyeket a honlapon megtalál. Környezetére figyelve kezdje csapdával, sok esetben egy ragasztólapra kihelyezett kockacukor is megoldja a problémát.

  Megfelelően kivitelezett, komplex kezelés esetén egy kezelés egy évre is elegendő lehet.

  Egyenlőre nincs. Első lépésként vegyen egy csótánycsapdát és mérje fel a fertőzöttséget.Ha csapda 1-2 nap alatt sok csótányt fog forduljon szakemberhez.

  Rágcsálóirtás

  Az élelmiszerek tárolására és forgalmazására szolgáló helyeken jogszabályi előírások alapján évente legalább kétszer, rovar- és rágcsálóirtást kell végeztetni egy szakvállalattal. Az árajánlatok menüpontban kérhet tőlünk árajánlatot az irtások elvégzésére.

  Bolhairtás

  Többféle bolhafaj is él környezetünkben. Ezek közül a mycskabolha előszeretettel „csípi” meg az embereket.

  Először is meg kell keresni a fertőző forrást. Fertőzöttség és helyszín függvénye, hogy a helyszínen milyen technológiát alkalmazunk. A módszerekről bővebben olvashat a honlapon.

  Bolhairtásra permetezéses eljárással, 13 hatóanyag van engedélyezve: Szerves-foszforsavészterek: Diazinon, Fenitrotion Karbamátok: Bendiokarb Szintetikus-piretroidok: Alfa-cipermetrin,Béta-ciflutrin,Bifentrin,Cifenotrin,Ciflutrin,Cipermetrin,Deltametrin,Esfenvalerat,Etofenprox,Lambda-cihalotrin,Permetrin,Természetes piretrin. Eljárásként engedélyezett még: Hidegködképzés, füstképzés, Aerosol-palack, porozás, személyi védelem, állat testének védelme(nyakörv, ólkezelés, táplálékkiegészítők stb.) Ön ezek közül saját célra a porozószereket és aeroszolokat, valamint a személy és állatkezelőket tudja beszerezni. Ha a probléma továbbra sem oldódik meg akkor kell szakemberhez fordulni, mert az összes többi eljárást csak ők alkalmazhatják a szerek kategória besorolása miatt. Kiegészítésként s, nem utolsósorban gyérítésként szolgál az érintett terület alapos takarítása és a végén forróvizes felmosása, amely az esetleg jelen levő lárvákat jó kivitelezés esetén 100%-ban pusztítja.

  Az ólat porozószerrel (Piretrin Extra), az udvart növényvédőszerrel (Decis Mega 0,03% dózisban – 10 l-be 3 ml) vagy más hasonló szintetikus piretroiddal kell kezelni. A kezelést 10-14 nap múlva célszerű megismételni, mert a permetezőszernek nincs tartós hatása.

  Bolhairtásra permetezéses eljárással, 13 hatóanyag van engedélyezve: Szerves-foszforsavészterek: Diazinon, Fenitrotion Karbamátok: Bendiokarb Szintetikus-piretroidok: Alfa-cipermetrin,Béta-ciflutrin,Bifentrin,Cifenotrin,Ciflutrin,Cipermetrin,Deltametrin,Esfenvalerat,Etofenprox,Lambda-cihalotrin,Permetrin,Természetes piretrin. Eljárásként engedélyezett még: Hidegködképzés, füstképzés, Aerosol-palack, porozás, személyi védelem, állat testének védelme(nyakörv, ólkezelés, táplálékkiegészítők stb.) Ön ezek közül saját célra a porozószereket és aeroszolokat, valamint a személy és állatkezelőket tudja beszerezni. Ha a probléma továbbra sem oldódik meg akkor kell szakemberhez fordulni, mert az összes többi eljárást csak ők alkalmazhatják a szerek kategória besorolása miatt. Kiegészítésként s, nem utolsósorban gyérítésként szolgál az érintett terület alapos takarítása és a végén forróvizes felmosása, amely az esetleg jelen levő lárvákat jó kivitelezés esetén 100%-ban pusztítja.

  Szuirtás

  Ha csak ennyire lokalizált fertőzésről van szó, akkor injekciós tűvel sebbenzint, vagy benzint befecskendezve a felismert járatba, és azt viasszal lezárva, valószínüleg sikeres védekezést tud végrehajtani. Ennek ellenőrzése egy-két nap múlva, fehér lappal ellenőrizve, hogy hullik-e még ki rágcsálék. Esetleg a percegő hang megszűnése is lehet megfelelő visszajelzés. Ha nem lesz sikeres a védekezés, abban az esetben a lécet célszerű kicserélni egy kártevő mentes darabra. Utolsó lehetőség még a ház gázosítása, de ezt már csak helyszíni szemle után tudom megmondani biztosan, hogy kivitelezhető-e és mennyiért.

  Egyéb rovarok

  A portetű számára, bármely szerves anyag nedves, párás környezetben táplálék. Ez azt jelenti, hogy a tapétaragasztótól, a padlóragasztó csirizig, az összes élelmiszert ami a lakásban előfordul lehetséges élelemforrás. A lakosság részére forgalmazott csótány és hangyairtószerek közül kell a rájuk írt használat utasítás alapján eljárni. Ha nem jár sikerrel, akkor kell szakcéghez fordulni.

  Valóban ebben az évben augusztus 22- vel lezárult, a permetezéssel végzett kullancs elleni védekezés. (Az ön által leírt védekezés még belefért a megadott intervallumba.) A személyi védelem maradt egyedüli vékedezésként. Az 1997.-ben kiadott Egészségügyi Törvény kötelezően előírja az egészségügyi kártevőként nyilvántartott kullancsok elleni védekezést az ingatlan tulajdonosa számára. Ez mind a mai napig él. Ennek ellenére a végrehajtási rendelet megszünteti a permetezési eljárást, mert a hatóanyagot kivonta az engedélyes listáról, s mivel nem ad ki engedélyt más hatóanyagra, megszünteti a lehetőséget. Mint eljárást benne hagyta, mert léphet fel olyan egészségügyi helyzet, hogy külön engedéllyel, megfelelően alátámasztott indokkal végezhető kullancsirtás. Szerződéses formában már nem lehet a továbbiakban ilyen tevékenységet végezni. Esetleg ÁNTSZ különegedéllyel.