Talajfertőtlenítés

Talajfertőtlenítés

A talaj nagy számban tartalmaz élő szervezeteket (csigákat, vírusokat, rovarokat, fonálférgeket, gombákat, algákat és baktériumokat), valamint gyommagvakat. A fertőtlenítés célja a földben található összes élő szervezet és a gyommagvak elpusztítása.

A hidegebb idők beállta előtt, még a talaj felső rétegében tartózkodó (később mélyebbre levonuló) talajlakó kártevőket (drótférgek, pajorok) a legoptimálisabb a nyár végi időszakban, augusztusban elpusztítani a különböző talajfertőtlenítő szerekkel.

A vegyszeres talajfertőtlenítés

Folyékony és szilárd – granulátum – állapotú fertőtlenítőszerek vannak forgalomban. Egyesek annyira mérgezőek, hogy kijuttatásukat csak arra jogosult szakemberek végezhetik. A kezelés után három-négy hétbe telik, mire a talajban levő mérgező gázok eltávoznak. A folyékony szerek talajba juttatása helyben kezelésnél injektáló szerkezettel valósítható meg. A granulátum formájú fertőtlenítőszer kijuttatása a felszínre történik. Mind a folyékony, mind a granulált fertőtlenítőszer kijuttatása után a talajt fóliával célszerű takarni. Ezzel csökkenthető a kigőzölgés, fokozható a hatás.